Fret

 

Fretten zijn bevattelijk voor hondenziekte (distemper). Dit is een besmettelijke en levensbedreigende ziekte waarbij een hond het al heel zwaar heeft om dit te boven te komen. Een fret is hiervoor nog veel bevattelijker en zal deze ziekte niet overleven. Doordat er geen los distemper vaccin voorhanden is, worden fretten gevaccineerd met dezelfde cocktail van distemper en parvo die ook voor honden gebruikt wordt. 

Antilichamen tegen distemper zijn zeer goed te meten met VacciCheck. Er wordt geadviseerd om fretten jaarlijks tegen distemper te vaccineren maar ook hier geldt dat een fret niet onnodig en/of overbodig gevaccineerd dient te worden wanneer deze nog over voldoende antilichamen beschikt.
Fretten zijn gelukkig niet bevattelijk voor het parvovirus dat honden kan treffen maar kunnen hier na vaccinatie wel antiichamen voor aaanmaken.  
 
Op deze foto zie je de uitslag van de fret waarbij, zoals te zien is op de bovenste foto, een klein beetje bloed uit het oor wordt afgenomen. Deze fret heeft hoge antilichaamtiters en hoeft dus niet gevaccineerd te worden! De onderste stip is de stip voor distemper, die daarboven is voor parvo. Bij de downloads staan ook enkele artikelen over fretten.