Kattenziekte vastgesteld in een kattenopvang

In een opvang voor katten is onlangs panleukopenie (kattenziekte) uitgebroken. De ziekte verspreide zich snel en helaas hebben een aantal kittens dit niet overleefd.
VacciCheck Feline werd bij 2 van de 4 nog levende gevaccineerde katten ingezet om te controleren of deze vaccinaties zijn aangeslagen. Bij de 2 niet gevaccineerde kittens kon de test uitsluitsel bieden of er mogelijk sprake zou zijn van een besmetting. Hierdoor konden er passende maatregelen worden getroffen.
 

Dit is de ontwikkelde kam van de VacciCheck die is uitgevoerd op de 4 katten.
De stip voor panleukopenie is de 2e stip van boven. Daarna volgen de stippen voor herpes en calici. De bovenste stip is de positieve referentiestip.
 
  • Nr. 9: Kitten, 14 weken oud. Gevaccineerd op 11 weken.
  • Nr. 10: Volwassen kat. 4 dagen geleden gevaccineerd.
  • Nr. 11: Een redelijk gezonde niet gevaccineerde kitten van 5 weken oud. De moeder is nummer 10.
  • Nr. 12: Een zieke, 5 weken oude niet gevaccineerde kitten uit een ander nest. Deze kitten heeft hoge antilichaamtiters voor panleukopenie.
Kitten nr. 9 heeft voldoende antilichamen voor de ziekte en loopt geen risico om ziek te worden.
Kat nr. 10 is nog maar recentelijk gevaccineerd. De antilichamen kunnen in dit geval afkomstig zijn van de vaccinatie maar ook van de ziekte. Deze kat kan dus beter worden geïsoleerd, verder onderzocht en eventueel behandeld worden. Beide katten vertoonden geen verschijnselen van panleukopenie.
Kitten nr. 11 heeft geen antilichamen voor panleukopenie en kan worden gevaccineerd en geïsoleerd van de rest.
De niet gevaccineerde kitten nr. 12, heeft hoge antilichaamtiters voor panleukopenie en het is zeer aannemelijk dat dit door de infectie komt. Verder onderzoek en een PCR test (zoals de PCRun van Biogal) kan hier verder uitsluitsel over geven. In de tussentijd wordt het diertje behandeld.

VacciCheck heeft zijn nut bewezen in deze casus. Er zijn nu maatregelen genomen om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt.

Voor een kattenopvang is VacciCheck praktisch zeer goed inzetbaar door katten te controleren of ze daadwerkelijk beschermd zijn door een voorgaande vaccinatie of voor katten met een onbekende vaccinatiestatus. Katten die beschermd zijn door antilichamen na een vaccinatie of een eerdere besmetting. lopen geen risico om te ziekte op te lopen. Gevoelige nog niet gevaccineerde katten, of katten bij wie de vaccinatie niet is aangeslagen, kunnen worden gescheiden van de besmette en zieke dieren en verder opgevolgd en behandeld worden.