Uitbraak kattenziekte, is jouw kat voldoende beschermd?

Verontrustend nieuws deze week over een uitbraak van kattenziekte in Ermelo en Harderwijk. Kattenziekte wordt veroorzaakt door het Feline panleukopenie virus (FPV) en is zeer besmettelijk. Panleukopenie is de meest dodelijke virusziekte bij de kat en is daarom opgenomen in het standaard vaccinatieprogramma. Vooral kitten en niet gevaccineerde katten lopen gevaar. Dierenartsen roepen daarom nu massaal katteneigenaren op om de vaccinatiestatus van hun kat te controleren en niet-gevaccineerde katten alsnog te vaccineren. Maar is dat voldoende?

Beschermd? Weet het zeker met VacciCheck

Helaas is de vaccinatiegraad van katten in Nederland nog steeds erg laag. Daarnaast is het zo dat veel katteneigenaren na de basisvaccinatie niet meer voor de driejaarlijkse herhaling van de vaccinatie met de kat naar de dierenarts gaan. Zelfs van katten die wel als kitten zijn gevaccineerd, is niet met zekerheid te zeggen dat de vaccinatie is aangeslagen. In de praktijk blijkt regelmatig dat ondanks vaccinatie er toch geen antilichamen tegen de ziekte in het bloed gevonden worden. De kat is dan onbeschermd! 

Alleen door titeren met VacciCheck meet je of er voldoende antilichamen zijn en weet je zeker dat de kat beschermd is tegen Panleukopenie.

Lees hier het advies van de KNMvD en de richtlijnen van de WSAVA bij een uitbraak van kattenziekte.

In de media wordt er ook veel over deze uitbraak in augustus 2020 geschreven. Lees hier het artikel in de Metro.
 

Lees meer over VacciCheck Feline voor de kat