Bezoek Biogal aan NML: samen sterk voor VacciCheck

‘Wow, wat doen jullie veel voor de promotie van VacciCheck in Nederland en België!’ Zohar en Yotam van Biogal, producent van VacciCheck in Israël, keken hun ogen uit bij hun eerste bezoek aan NML health in Weesp. NML health is sinds 2004 de distributeur van VacciCheck in Nederland en Belgie. Om te zien hoe Nederlandse dierenartsen de VacciCheck integreren, waren er op 3 en 4 oktober 2019 twee praktijkbezoeken gepland en een meeting met pionier dierenarts Tannetje Koning. We deelden ervaringen op het gebied van technische ontwikkelingen, wetenschappelijk onderzoek, verkoop, communicatie en marketing. 

Na een kennismaking met het team genoten Zohar en Yotam eerst van een dagje Amsterdam. Voor Zohar de eerste kennismaking met deze stad, voor Yotam een weerzien. Als student woonde hij namelijk enkele jaren in de Pijp. Hij wilde de herinneringen aan Amsterdam graag delen met zijn collega van Biogal. Vanzelfsprekend waren de Israeli’s tijdens hun verblijf in Nederland te gast in onze B&B Boerenhofstede De Overhorn. Hollandser kan bijna niet. Fietsen stonden voor hun klaar.

VacciCheck in de Nederlandse Dierenartsenpraktijk

Biogal levert de VacciCheck aan dierenartsen in de hele wereld. Elk land heeft zo zijn eigen mores. Om een indruk te krijgen hoe Nederlandse dierenartsen de VacciCheck opnemen in hun vaccinatieprogramma bezochten Zohar en Yotam twee praktijken. Voor dierenarts Annemieke Calis in Uithoorn behoort titeren tot de dagelijkse praktijk. Haar werkwijze werd na het bedrijfsbezoek door het marketingcommunicatieteam van Biogal bestempeld als een schoolvoorbeeld van een optimale integratie van de VacciCheck. In haar praktijk wordt 80% van de volwassen dieren getiterd en van de pups zelfs 98%. Voor andere dierenartspraktijken is het toepassen van de VacciCheck minder vanzelfsprekend. Zo titert Dierenkliniek Het Groote Plein in Weesp alleen op verzoek van de diereigenaar en draagt het de VacciCheck niet actief uit. Wel willen zij zich er nog verder in verdiepen. Voor Zohar en Yotam was het interessant om te horen welke issues er leven. Wat hebben aarzelende dierenartsen nodig om nog meer vertrouwen in de effectiviteit van de VacciCheck te krijgen en in het makkelijker integreren ervan in hun praktijkvoering. Vooral als collega’s in de omgeving de standaard vaccinatieprotocollen van vaccinleveranciers volgen, wordt dit ervaren als een belemmerende factor.

Spin off

Onder het genot van Weespermoppen, Hollandse stroopwafels en natuurlijk speculaasjes, hebben we een middag informatie en ervaring uitgewisseld over de kracht van marketing en communicatie bij het uitrollen van de VacciCheck als middel voor een effectieve bescherming tegen de bekende honden- en kattenziekten. Wat zijn de verschillen tussen landen groot. Wat in China werkt aan marketing, werkt totaal niet in Brazilië. Tips, ideeën en informatiemateriaal werden uitgewisseld. Waarom allemaal het eigen wiel uitvinden? Mooi om van elkaar te leren. Samen staan we sterker.

Met dierenarts Tannetje Koning werd ook uitvoerig gesproken. Wat was de reden dat zij als pionier de VacciCheck van het begin zo heeft omarmd in haar praktijk Oase in Otterlo? Wat zijn in de twintig jaar dat zij ermee werkt haar bevindingen? Welke data heeft zij verzameld? Wat zijn de conclusies van haar onderzoeken? Hoe komt het dat haar boodschap zo goed overkomt bij kritische dierbezitters?

Na twee dagen intensieve meetings komen we tot de conclusie dat we in Nederland en België te maken hebben met twee stromingen. Holistische dierenartsen zijn in de meeste gevallen al om, maar veel reguliere dierenartsen zijn nog voorzichtig behouden. En al zien we steeds meer praktijken meegaan in de ontwikkelingen rondom effectief vaccineren - net als de WSAVA, KNMvD, Dibevo en Raad van Beheer –,  het zal de komende jaren een uitdaging blijven om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Een uitdaging die NML health samen met Biogal graag voortzet.