Het verhaal van titeren met de VacciCheck in Nederland gaat terug tot in 2004. Of eigenlijk al veel eerder. Een paar Nederlandse dierenartsen hadden de VacciCheck ELISA-test - ontwikkeld en geproduceerd in Israël door Biogal -, ontdekt als dé manier om kritisch en effectief te vaccineren. Dierenartsen Tannetje Koning en Wim de Leeuw behoren tot deze eerste pioniers.
VacciCheck in assortiment van NML health
Voor de pionierende dierenartsen was het omslachtig om de VacciCheck in kleine aantallen vanuit Israël naar de individuele praktijken in Nederland te krijgen. Kon dat niet beter? Ja, dus. Omdat de VacciCheck zo goed paste bij de filosofie van het distributiebedrijf nam Irene Rol het product vanaf 2005 op in het assortiment van NML health. Een verademing voor de dierenartsen die de VacciCheck al omarmd hadden. Ze konden het nu gemakkelijk in Nederland bestellen en geleverd krijgen. NML health is sindsdien exclusief distributeur van VacciCheck voor de Benelux.
Negatieve beeldvorming
Vanuit de vaccinproducenten werd intussen met argusogen naar de VacciCheck gekeken. Een onderzoek door Faculteit Diergeneeskunde, waarin geconcludeerd werd dat de VacciCheck niet voldoende specificiteit zou hebben, zette een grote rem op de verdere ontwikkeling en verspreiding in Nederland. Dat dat onderzoek later door studenten onjuist bleek te zijn uitgevoerd, was een mooie bevestiging van VacciCheck. Maar de negatieve beeldvorming had toch zijn werk gedaan. VacciCheck bleef een moeizaam te verkopen product in de periode 2005-2012 voor NML health. Dierenartsen waren nog niet zover dat ze er de deuren voor open zetten. Bij dierenbezitters was de mogelijkheid om niet klakkeloos het standaard vaccinatie schema van de dierenarts te volgen, nog onvoldoende bekend. Irene: “We hadden last van behoorlijke tegenwind.”
De kentering kwam met een herhaald onderzoek aan de Dierenfaculteit Utrecht door Dr. Herman Egberink. Dit onderzoek bevestigde de betrouwbaarheid van VacciCheck. De interesse bij steeds meer dierenartsen werd gewekt. Stapje voor stapje groeide de animo en daarmee de verkoop.
Stroomversnelling
Met deze wind mee en een actieve buitendienst met een passie voor titeren, kwam de bekendheid van VacciCheck vanaf 2016 in een stroomversnelling. De duidelijke Nederlandstalige handleiding zag het levenslicht en met trainingen, presentaties en praktijkbezoeken groeide de bekendheid van VacciCheck. Titeren met VacciCheck wordt erkend als betrouwbare meting van bescherming van het dier, door belangrijke organisaties als de WSAVA, Dibevo, KNMvD, NVWA, Raad van Beheer en KMSH (België).
Sinds 2019 ondersteunt een actief VacciCheck team binnen NML health dierenartsen bij het integreren van VacciCheck in hun praktijk. Onder aanvoering van dierenarts Paulien Visser zorgt dit team voor de nodige educatie en promotie. Ook diereigenaren kunnen met vragen terecht.
Lijst VacciCheck dierenartsen
Op de websites vaccicheck.nl en nmlhealth.com is een locatielijst te vinden met VacciCheck dierenartsen. Hierbij hanteren wij het criterium van een actieve integratie van VacciCheck in de praktijk. NML health wil absoluut niet op de stoel van de dierenarts gaan zitten. Wel ziet NML health voor zichzelf een taak weggelegd om – zoals ze al sinds de introductie van VacciCheck doet – dierenartsen op te leiden en te begeleiden in het juiste gebruik en interpretatie VacciCheck.
Met Biogal houdt NML health intensief contact over nieuwe ontwikkelingen. Inmiddels is sinds september 2019 de CombCam beschikbaar gekomen op de markt. Een apparaatje dat het resultaat van de test digitaal afleest. Het lijkt aan een behoefte te voldoen. In december 2019 kwam het heugelijke bericht dat ook de RoboComp klaar staat om verkocht te worden. Deze robot kan na de eerste stap in de test, het hele mengproces geautomatiseerd doorlopen. Dit gaat de dierenarts of de assistent veel tijdswinst opleveren.
Waarom VacciCheck?
- VacciCheck draagt bij aan effectieve bescherming – diergezondheid
- Titeren met VacciCheck als vast onderdeel van de jaarlijkse gezondheidscheck van honden en katten bij de dierenartsen. Het meet de antilichamen tegen besmettelijke de honden-en kattenziekten uit het basisvaccinatieprogramma. Bij de aanwezigheid van voldoende antilichamen hoeft er niet gevaccineerd te worden. Hiermee wordt onnodige vaccinatie voorkomen.
- Minder vaccineren betekent minder belasting van het immuunsysteem. Zeker dieren die eerder gevoelig hebben gereageerd op een vaccinatie wil je niet onnodig belasten. Dat geldt zeker voor kwetsbare dieren met een auto-immuunziekte, epilepsie of allergieën. Ook oudere dieren zijn gevoeliger voor de belasting van een vaccinatie.
- Na vaccinatie biedt VacciCheck de mogelijkheid om te controleren of het vaccin is aangeslagen.
- Titeren met VacciCheck bij pups en kittens bepaalt, door het meten van de hoeveelheid maternale antilichamen in het bloed van het jonge dier, het juiste moment van vaccineren. Hierdoor grotere kans dat het vaccin aanslaat. Met VacciCheck meet je dit, waardoor het bijdraagt aan een effectieve bescherming van de jonge hond.
- Bij honden uit het buitenland is de vaccinatiestatus soms onzeker of onbekend. Met VacciCheck meet je of je hond voldoende beschermd is.
Het VacciCheck pakket van NML health
- Het bieden van een informatieve website www.vaccicheck.nl en www.nmlhealth.com
- Verkooppunt van VacciCheck testkits voor honden en katten. Wel alleen voor klanten die een zakelijk account hebben bij NML health. Ook de CombCam en RoboComb zijn direct via www.nmlhealth.com te bestellen.
- Vraagbaak voor alle dierenartsen die werken met VacciCheck – via chat, Whatsapp en telefoon. Ook dierenbezitters kunnen terecht met vragen bij NML health.
- VacciCheck Academy’s voor dierenartsen die starten met de integratie van VacciCheck in hun praktijk. Ook worden er op verzoek voor groepen dierenartspraktijken trainingen op maat verzorgd.
- Diereigenaren informeren over de locaties van dierenartsen die VacciCheck actief in hun praktijk hebben geïntegreerd.
- Met publicaties in tijdschriften, bij rasverenigingen en op social media brengen we het titeren onder de aandacht van dierenprofessionals en dierenbezitters.
- Ditzelfde doen we op evenementen en beurzen.