Succesvolle titersessies doe je samen!

Elke maand is het vaste prik bij dierenspeciaalzaak Via Natura in Beekbergen. Meestal zijn het zo’n zestien honden en katten die met hun baasjes in de winkel verschijnen, om hun bloed te laten testen op de aanwezigheid van antilichamen. Saskia Kruithof is de vaste dierenarts die vlot de druppeltjes bloed afneemt en beoordeelt met de VacciCheck. Hilde Muller van Via Natura is de vaste medewerkster die haar assisteert. Samen zijn ze het erover eens: het aanbieden van de mogelijkheid om een dier te laten titeren in een dierenwinkel werkt drempelverlagend.

Titeren kun je op vele plaatsen doen. Meestal komt een dier bij de dierenarts in de praktijk en een enkele keer komt de dierenarts bij de diereigenaar thuis. Een dierenarts kan de aanvragen bundelen en als praktijk kiezen voor een vaste titerdag per week of per maand. Of hij of zij zorgt ervoor dat de VacciCheck kit elke dag op de juiste temperatuur gebruiksklaar staat, zodat er op elk moment kan worden getiterd. Er zijn veel manieren. 

Het aanbieden van een titersessie in een dierenwinkel is dus ook een optie. Iets wat Hilde en Saskia al sinds 2016 elke maand samen doen in de dierenwinkel Via Natura. Elke maand is de titersessie vol en gaan de dieren getiterd en indien nodig gevaccineerd naar huis. Wat is de formule van deze succesvolle samenwerking tussen winkel en dierenarts? We vroegen het Hilde en Saskia.

Hoe is jullie samenwerking tot stand gekomen?

Hilde: “Sinds 2014 biedt Via Natura al titersessies aan. Eigenaar Roos van Limbeek is er destijds mee begonnen omdat bewust vaccineren goed past bij haar visie op haar natuurlijke benadering van gezondheid van dieren. Daarbij vond Roos het fijn een tegengeluid te laten horen aan de ‘goedkoop vaccineren sessies’, die steeds vaker de kop opstaken.  De eerste twee jaar was dierenarts Tannetje Koning de vaste dierenarts die de sessies deed, toen nog wat minder frequent dan dat we nu aanbieden. Toen zij vanwege drukte ermee stopte hebben we Saskia gevraagd. Ze zei meteen ja en sinds 2016 hebben we een hele goede samenwerking.”

Saskia: “Voor mij was het vanzelfsprekend om de titersessies van Tannetje over te nemen. Ik vind het een hele goede manier om voor diereigenaren de drempel voor titeren te verlagen. Mijn missie is dat titeren een vaste plaats inneemt in het vaccinatieprotocol, waardoor de effectieve bescherming van het dier tegen de gemeten ziekten toeneemt en onnodige vaccinaties verleden tijd zijn. Zo beperk je de belasting die een vaccinatie nu eenmaal met zich meebrengt, tot een minimum.” 

Waarom noemen jullie een titersessie drempelverlagend?

Saskia: “Jammer genoeg hebben nog niet alle dierenartsen titeren met VacciCheck in hun praktijk geïntegreerd.  En voor diereigenaren die hun dier willen laten titeren kan de drempel te hoog zijn om bij een vreemde dierenarts aan te kloppen. Ze willen trouw blijven aan hun eigen dierenarts. Bij een dierenwinkel stappen ze letterlijk wat gemakkelijker naar binnen."

Hilde: “Een dierenwinkel is voor een dier minder spannend en vreemd dan en dierenartspraktijk. Ze komen er vaker met hun baasje. Daardoor is het dier minder gespannen en verloopt het titerproces gemakkelijker. Voor het titeren hebben wij een kleine spreekkamer ingericht, die ook van buitenaf te bereiken is. Daarnaast heeft iedereen een eigen afspraak meegekregen, zodat er geen ophoping van dieren is in een kleine ruimte. We doen er alles aan om het titeren zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.”

Zijn er nog andere voordelen? En nadelen?

Hilde: “Naast dat wij gaan voor natuurlijke gezondheid, waar titeren en bewust vaccineren voor ons deel van uitmaakt, is het voor ons leuk dat mensen uit de verre regio kennismaken met onze winkel. 

Saskia: “Ik doe geen gezondheidscheck tijdens de titersessie. Tenzij er een vaccinatie nodig is, dan doe ik dat wel, want ik vaccineer alleen gezonde dieren. En dan alleen tegen de ziekten waarop ik heb getiterd. Dus geen Weil of kennelhoest. Die vaccinaties en de gezondheidscheck horen thuis bij hun eigen dierenarts.”

Mensen krijgen meteen de uitslag, hoe overbruggen ze de wachttijd?

Hilde: “Voor katten bieden we ons kantoortje aan waar ze lekker in hun eigen mand kunnen wachten. Voor honden zijn er volop wandelmogelijkheden vlakbij of kunnen ze mee naar het terras van onze horecaburen. Ik hoor nooit dat het wachten een probleem zou zijn.”

Hoe krijgen jullie de titersessies vol?

Hilde: “In de winkel staat een bord dat mensen er zich voor kunnen opgeven. Mond tot mond doet de rest. We plaatsen ook altijd een berichtje in onze nieuwsbrieven en op onze Facebookpagina, en geven er nog extra aandacht aan als dat nodig mocht zijn. Dat is haast nooit het geval.

Saskia: “Ik deel het bericht van Via Natura op mijn eigen pagina. En zo zingt het rond. We beperken ons bewust tot zestien, want de ervaring leert dat dat goed te behappen is. Ook met het uitlezen en het invullen van de paspoorten, dat is toch een secuur werk. We hebben ook bewust gekozen om de titersessies maandelijks aan te bieden. Er was steeds veel vraag en het sluit mooi aan in het geval de bescherming van een dier opnieuw gecontroleerd moet worden na een vaccinatie.”

Hebben jullie tips voor duo’s die ook titersessies willen gaan organiseren?

Hilde: “Als je het doet, doe het dan goed en zorg dat je de dieren zo min mogelijk stress hoeft te geven. Een goed ingerichte ruimte en goede dierenarts en een prettige samenwerking met het winkelpersoneel is daarbij heel belangrijk.  Zelf kiezen wij ervoor om eerst de katten te doen en daarna de honden. Dat werkt goed.”

Saskia: “Het is wel handig als je een beetje vaardig bent in het afnemen van bloed. Ik zelf vind het erg leuk om te doen. Ik scheer niet eens. Ik heb altijd een kruikje of stoofje bij me om de VacciCheck kits op de goede temperatuur te houden. En de vaccins (parvo, DHP en DP) gaan gekoeld mee. Ook samenwerken met een vaste medewerker is een enorme pre. Hilde en ik kunnen lezen en schrijven met elkaar!”

Saskia Kruithof (li) en Hilde Muller  (re) samen aan het werk tijdens een titersessie bij Via Natura.
Foto's : Christa Balk van Focus on Animals