Tamara Schiedon van Praktijk Lauretta over VacciCheck bij katten

Tamara van Natuurgeneeskundige praktijk Lauretta vertelt diereigenaren over de mogelijke behandeling op natuurlijke wijze. Zij helpt de gezondheid van dieren te verbeteren door het geven van uitgebreide gezondheidsadviezen en behandelingen die worden ingezet bij klachten of ter preventie daarvan. Zij maakt gebruik van diverse behandelmethodes, zoals acupressuur, reiki en massage. Ze geeft voedingsadviezen en zet waar nodig supplementen in van PUUR en Phytonics, of enkelvoudige kruiden en aromatherapie. Haar jarenlange ervaring als paraveterinair helpt haar om zowel de reguliere als de natuurlijke kant te bekijken en om uiteindelijk bij elke patiënt tot een holistisch behandelplan te komen. Zij adviseert ook het gebruik van de VacciCheck bij haar patiënten, meer hierover lees je in het artikel dat zij heeft geschreven over doordacht vaccineren. 

Niesziekte bij katten

Niesziekte bij katten wordt veroorzaakt door het feline herpesvirus en/of het feline calicivirus. Wordt een kat getiterd en is er een positieve titeruitslag dan bestaat nog wel de kans dat de kast niesziekte ontwikkelt. De aanwezigheid van antilichamen bij katten is een indicatie van de lokale immuniteit. Het risico om ziek te worden is bij katten met hoge titers wel beduidend lager dan bij katten met lage titers.

Natuurlijke afweer

Het immuunsysteem is de verdediging van een lichaam en is belangrijk voor alle lichamelijke functies. De natuurlijke weerstand van de kat is een verdedigingsmechanisme dat indringers, gifstoffen en bepaalde eigen cellen aanvalt. Het afweersysteem verdedigt zich tegen bacteriën en virussen die niet in het lichaam thuishoren. Het immuunsysteem bestaat uit verschillende onderdelen, waarbij de huid fungeert als de primaire grens tussen de buiten- en binnenwereld. Daarnaast spelen de slijmvliezen van de neus en bek,  samen met de maag en ogen een volgende barrière om ziektekiemen buiten te houden via traanvocht, speeksel, maagzuur, slijm en enzymen. Bij het verder doordringen van deze ziektekiemen, de zogenaamde pathogenen, komt het daadwerkelijk in aanraking met het immuunsysteem. Daar zullen de witte bloedcellen en antistoffen de pathogenen en cellen afvoeren, dit wordt gedaan door onder andere de milt en het lymfesysteem. 

Het immuunsysteem vormt op deze manier de natuurlijke barrière tegen ziekteverwekkers en het zorgt ervoor dat de pathogenen opgeruimd worden. Zodra het immuunsysteem op een pathogeen reageert, worden er antistoffen aangemaakt. Deze antistoffen worden door het lichaam ook opgeslagen in het geheugen. Dit zijn de zogenaamde geheugencellen. De ontstekingsreactie die vaak volgt kan heel nuttig zijn in het herstelproces vanwege de pathogenen die daardoor opgeruimd worden. Het immuunsysteem is een prachtige manier van afweer waar we zuinig mee om moeten gaan.

Invloeden van buitenaf

Invloeden van buitenaf zoals ongezonde voeding, anti-parasitaire middelen of overmatige vaccinaties, kunnen het immuunsysteem belasten. Dit is ook van invloed op de afweer. Dieren met klachten of zieke dieren met koorts of allergieën kunnen volgens Tamara Schiedon beter niet standaard gevaccineerd worden. Het kan ontstekingen activeren en het ontwikkelen van allergieën verergeren. De hulpstoffen in de vaccinaties stimuleren het immuunsysteem, maar kunnen ook een belasting zijn voor het lichaam, voor de lever en de nieren. Vroegtijdig vaccineren voor bepaalde ziekten zonder onderzoek gedaan te hebben naar de aanwezige antistoffen heeft weinig effect. Bij voldoende antistoffen zijn er voldoende geheugencellen aanwezig en kan een vaccin niet aanslaan in plaats van dat er antilichamen worden gevormd.  

Direct na de geboorte krijgen dieren via de biest van de moeder al maternale bescherming. Dit is de basis voor een goede opbouw van het immuunsysteem. Het is waardevol om eerst de antistoffen te meten om het juiste vaccinatiemoment te bepalen. Als de titers nog hoog zijn is het niet zinvol om te enten. Dat doe je pas als de titers afnemen. Hierdoor heb je een optimaal effect van de vaccinatie waardoor het immuunsysteem op het meest ideale moment aangezet wordt tot het maken van antistoffen. 

VacciCheck Feline

De VacciCheck Feline is een mooie methode om de mate van de hoeveelheid antistoffen te bepalen bij katten. Bloed afnemen voor het uitvoeren van een VacciCheck bij de kat is redelijk eenvoudig waardoor stress beperkt kan worden. Met de VacciCheck kan bij de kat een druppeltje bloed uit het oor afgenomen worden en binnen een half uur is de uitslag bekend. Via het stripje dat ook in het paspoort kan worden geplakt kun je zien of de kat voldoende antistoffen heeft voor kattenziekte (panleucopenie) en de niesziekte virussen Calici en Herpes. 

Katten kunnen drager zijn van het herpesvirus, en bij een weerstandsvermindering kan juist dit virus ervoor zorgen dat de kat ziek wordt en het virus zich verspreidt. De VacciCheck draagt bij om katten op het juiste tijdstip te vaccineren, zodat het immuunsysteem niet onnodig belast wordt, maar het dier en zijn omgeving wel beschermd blijven. 

Meer over VacciCheck voor de kat