Titeren van kittens, een ervaringsverhaal van een kattenfokker

Als homeopathisch werkend dierenarts gaat Evelien van der Waa bewust om met het standaard vaccinatieprogramma van honden en katten. In deze blog beschrijft zij de ervaring van een fokster die met een eerder nest kittens problemen had met niesziekte. Met twee volgende nesten wilde ze de belasting voor kittens beperken door met titeren met VacciCheck het juiste moment van vaccinatie bepalen. Met een hogere kans van aanslaan, waardoor het aantal vaccinaties hopelijk beperkt zou blijven.

Door dierenarts Evelien van der Waa

Een van mijn cliënten, een kattenfokster, had ernstige niesziekte problemen gehad met een vorig nest kittens. Het duurde een hele tijd om die kittens weer gezond en klachtenvrij te krijgen. Bij deze twee nesten wilde de fokster het daarom anders aanpakken. Ze wilde nu graag eerst titeren om te bepalen wat het juiste moment van vaccinatie was. Het titeren heb ik niet zelf gedaan, maar is uitgevoerd door een collega dierenarts bij haar in de buurt. 

Mijn verwachting was dat deze kittens allemaal een hoge titer zouden hebben op 8 weken leeftijd. De moederpoezen waren namelijk goed gevaccineerd, het waren normale bevallingen geweest en de kittens hadden allemaal goed gedronken. De uitslag was echter heel anders. Alle kittens hadden een lage titer en moesten allemaal direct gevaccineerd worden op 8 weken. 4 weken later zijn ze opnieuw getiterd en toen hadden ze allemaal een mooie hoge titer. Ze hoefden dus niet voor een tweede keer gevaccineerd te worden op 12 weken en werden dus niet onnodig belast. Hun volgende titer/vaccinatie moment was pas als ze 1 jaar oud zouden zijn. De ervaring van veel dierenartsen die kittens titeren is, dat als je een kitten op het juiste moment vaccineert, één enkele vaccinatie meestal voldoende is.