VacciCheck Academy met veel tips en weetjes

Weer twee groepen dierenartsen opgeleid in het actief integreren van titeren met VacciCheck in hun praktijk. NML health kijkt terug op succesvolle en levendige VacciCheck Academy’s op 6 en 14 november. Vooral de samenwerking van Paulien Visser met de twee ervaren titerende dierenartsen Karin Salomons van Dierenkliniek Lunetten en Thamar de Lange van A7 Noord Dierenartsen werd gewaardeerd door de deelnemers. Zo konden zij al hun vragen toetsen aan de theorie en praktijk. En hoe leerzaam is het om van collega’s te horen hoe zij omgaan met de VacciCheck?

Van heinde en ver kwamen de dierenartsen naar NML health om zich bij te laten spijkeren in hun kennis over de VacciCheck. Stuk voor stuk waren ze gemotiveerd om titeren kundig en actief aan te bieden in hun praktijk. Sommigen titerden al op verzoek van de diereigenaren, maar wilden hun aanbod uitbreiden. Anderen stonden in de startblokken. Een enkeling moest nog overtuigd worden en was vooral geïnteresseerd in de onderbouwing van de VacciCheck. Alle vragen kwamen aan bod. De ingebrachte praktijkvoorbeelden door de dierenartsen waren voer voor discussie: wat is wijsheid om te doen bij een bepaalde uitslag? Direct vaccineren of nog even wachten? Soms schuurt het: als dierenarts neem je in het advies alle factoren rondom een hond mee in overweging. Het blijft een advies op maat. De beslissing ligt uiteindelijk bij de diereigenaar. Neem je bij even uitstellen met de vaccinatie geen risico op het krijgen van een ziekte? Natuurlijk. Maar dat doe je toch ook als je vaccineert en niet door middel van een titerbepaling controleert of het vaccin daadwerkelijk is aangeslagen? Meten, meten en nog eens meten. Dan heb je zekerheid.

Voorlichting aan diereigenaren

Hoe vertel je diereigenaren over de mogelijkheid om te titeren ter ondersteuning van het vaccinatieprotocol. Hoe laat je weten dat je praktijk deze mogelijkheid biedt?
Zorg dat je als praktijk te vinden bent op de lijst van VacciCheck dierenartsen op www.vaccicheck.nl. Natuurlijk zorg je voor praktische en duidelijke informatie op de website van je praktijk. En als je een nieuwsbrief hebt is dat ook een mooie manier om diereigenaren te informeren. En natuurlijk geeft je voorlichting aan nieuwe diereigenaren in je praktijk. De flyers over VacciCheck kunnen hierbij ondersteunen.

Thamar de Lange van A7 Noord Dierenartsen in Drachten ziet drie stromingen bij diereigenaren in haar praktijk:

  1. Diereigenaren die strak willen vaccineren volgens schema
  2. Diereigenaren die graag willen weten of de vaccins inderdaad zijn aangeslagen en hun dier dus echt beschermd is. Zij kiezen voor een controle titer na vaccinatie
  3. Diereigenaren die kiezen voor titeren om het juiste moment en de noodzaak van vaccinatie te bepalen

Thamar: “Ik dring eigenaren geen keuze op. Het is aan hen hoe ze hiermee om willen gaan voor hun dier. Communiceer bij pups op tijd dat ook bij titeren er altijd gevaccineerd moet worden. Dit om misverstanden met de diereigenaar te voorkomen. Titeren doe je niet om kosten te besparen.

Zij deelt haar voorbeeld van een goede tekst voor op de jaarlijkse oproep voor de dieren uit de praktijk: 'Uitnodiging voor de jaarlijkse gezondheidscontrole met eventuele vaccinatie als het nodig is.'

Nog meer adviezen en tips 

Bij het delen van kennis over immuniteit, de core vaccinaties en de ervaring met VacciCheck in de praktijk, kwamen er nog meer waardevolle tips en weetjes aan het licht. Hieronder noemen we er een paar:

  • Start met volwassen honden: Omdat het bij volwassen honden niet al te ingewikkeld is om een goed vaccinatieadvies te kunnen geven bij een bepaalde titeruitslag is dat een mooie manier voor praktijken om te starten met de VacciCheck. Ook voor diereigenaren is gemakkelijk te begrijpen hoe het werkt en zijn hierdoor eerder gemotiveerd.
  • Het is belangrijk dat de testkit op kamertemperatuur is, dus tussen de 20 en 25 graden. Ben je vergeten de testkit op tijd – 2 uur van tevoren - uit de koelkast te halen dan kun je hem ook met de stoof op temperatuur brengen.
  • Bij katten speelt stress een grote rol bij het niet aanslaan van een vaccin.
  • Thamar is ontzettend enthousiast over de speciale bloedafname buisjes van Multivette. Deze zijn extra klein met een volume van 0.6 ml. Ideaal voor de VacciCheck.
  • Over de betrouwbaarheid van de VacciCheck: Bij titeren bij pups is parvo vaak leidend in het vaccineren. De specificiteit van de test is voor parvo 100 %, dat maakt de test erg betrouwbaar. 

Natuurlijk maakte het VacciCheck team van NML health gebruik van deze avond om te peilen waar dierenartsen behoefte aan hebben: een sticker of een stempel waarmee het testresultaat en het advies genoteerd kan worden in het dierenpaspoort. De sticker lijkt het te winnen. We gaan ermee aan de slag!