Fokker Floor Mesman: ‘Titeren hoort voor mij tot de gangbare veterinaire inzichten’

Op zoek naar een lief teefje als goed gezelschap voor haar kruising Wetterhoun Freddie, kwam Floor Mesman in contact met een bevlogen fokker van Friese Stabijs. Floor: “Ik raakte zo in de ban van haar enthousiasme om dit ras in stand te houden, dat ik besloot om met de pup vier jaar later een nestje te nemen. En zo is het gegaan. En net als dat zij is getiterd met Vaccicheck, heb ik dat ook bij de pups uit dit nest laten doen. Eén vaccinatie in plaats van vier! En de wetenschap dat ze daadwerkelijk zijn beschermd! Geweldig toch!

De Stabij is net als de Wetterhoun van Friese komaf. Het zijn allebei Nederlandse rassen, de Stabij een staande jachthond, de Wetterhoun een waterhond, maar ze worden ook wel door elkaar gehaald. Floor: “Freddie is in 2011 aan ons verkocht als een kruising Stabij, maar bleek later toch meer een kruising Wetterhoun te zijn. Door hem kwam ik in contact met meer mensen met Friese Stabijs en zo ben ik verliefd geraakt op dit ras. Dus toen we weer toe waren aan een tweede hond in ons gezin was de keuze gemakkelijk. Via de vereniging NVSW kwamen we terecht bij een particuliere fokker. Zij heeft me zo enthousiast gemaakt voor het fokken dat ik na de komst van ons teefje Yepke, ook mij heb laten scholen tot particuliere fokker. Ik wil graag bijdragen aan het behoud van dit unieke Nederlandse ras. En het is gelukt. Onze Yepke is op 14 april gedekt door reu Tjibbe en op 11 juni 2019 bracht zij negen pups ter wereld. Helaas stierf een teefje al meteen bij de geboorte, een tweede na drie dagen  en een reutje na zeven weken. Heel verdrietig om mee te maken, maar de andere zes pups zijn vanaf de leeftijd van 9 weken kerngezond naar hun nieuwe baasjes vertrokken. Uit het nest heb ik Sien gehouden. Zij woont bij mijn moeder, maar voelt zich net zo thuis bij mij als bij haar. Alle zes pups zien elkaar nog steeds zo af en toe en ik geniet ervan om te zien hoe goed ze het maken. Het zijn stuk voor stuk hele lieve honden. Het compliment dat ze merkbaar een goede start bij mij hebben gemaakt, steek ik graag in mijn zak. Ik vond het een prachtige ervaring.”

Hoe ben je tot de keuze gekomen om te titeren met VacciCheck? 

Door mijn ervaring met Freddie, die als pup gewoon de standaard enting heeft gehad. Bij de hondenschool ontmoette ik iemand die haar honden liet titeren. Ik raakte meteen geïnteresseerd, omdat Freddie best heftig reageert op anti vlooien- en tekenmiddelen. Wat stop je allemaal in een hond? Via de site van NML health las ik over VacciCheck en kwam ik terecht bij Dierenarts Annemieke Calis. Zij was toen net begonnen met titeren, VacciCheck stond nog in de kinderschoenen. Dat was in 2014, Freddie was toen twee jaar. Voor Hepatitis en Distemper bleek hij nog prachtig beschermd, maar de Parvo was een S2. Wel antistoffen, maar niet heel veel. In 2014 werd eerst nog afgetekend voor één jaar. In 2015 werd de parvo enting geadviseerd en gegeven. In 2016 bleek de Parvo niet veel hoger te zijn en toen is er weer voor een jaar afgetekend. In 2017 was alles nog steeds in orde en toen werd er voor twee jaar afgetekend, met de Parvo op S2. In 2019 weer laten titeren en ook weer voor twee jaar afgetekend. Parvo staat al sinds 2013 op S2, het wordt niet meer of minder. Freddie heeft sindsdien geen vaccinatie meer nodig gehad.” 

"Door deze ervaring heb ik met Yepke ook voor titeren gekozen. Als pup is zij geënt op 6-9-12 weken. Toen zij één  jaar was is zij op de fokkersdag van de rasvereniging getiterd door dierenarts Froukje Seip. Haar waarden waren toen 6-6-4. Froukje tekende voor vier jaar af. Wat een goed gevoel! Voor haar dekking heb ik opnieuw een titerbepaling gedaan. En weer een mooie uitslag met 6-6-3. Dat beloofde veel goeds voor het doorgeven van antilichamen aan haar toekomstige nestje. En dat is ook uitgekomen.”

Vertel! Hoe is het gegaan met de pups?

“Ook weer hartstikke mooi. Voor het titeren van de pups ben ik weer bij Annemieke Calis geweest. Op zeven weken hadden ze alle zes nog hoge waarden en konden nog niet geënt worden. Bij mijn eigen Sien waren de waarden met 11 weken voldoende gedaald om te verwachten dat een vaccinatie goed zou aanslaan. En ook dat kwam uit, drie weken na de vaccinatie waren de waarden van de controletiter gestegen tot 6-6-6. Vlak na haar verjaardag heb ik op 16 juni 2020 Sien opnieuw laten titeren. Ik ben superblij met de uitslag: nog steeds prachtige waarden en nu afgetekend voor drie jaar. Geweldig toch, met slechts één vaccinatie effectief beschermd.”

Bij de andere pups heb je het moeten overlaten aan de nieuwe eigenaren?

“Dat was van te voren besproken en het is bij alle pups helemaal goed gegaan. Alle informatie over het nut van titeren met VacciCheck staat op mijn website. Dus toekomstige eigenaren konden van te voren weten hoe ik om wilde gaan met vaccinaties. Daarnaast hield ik met alle gezinnen die interesse  hadden in een pup, een half jaar voor de geboorte van het nest een kennismakingsgesprek. Ik wilde dat ze wisten waar ze aan begonnen. Zo kon ik een wachtlijst maken met mensen die een goede match hadden met Yepke in een niet-drachtige of zogende toestand. In dat gesprek kwam titeren uitgebreid aan de orde.”

“Bij het verlaten van het nest waren de pups tussen de negen en elf weken oud. Sommigen waren wel geënt, anderen nog niet. Alle zes moesten nog opnieuw getiterd worden. De eigenaren kregen van mij een map mee met algemene tips en specifieke informatie over titerende dierenartsen in hun buurt. Alle gezinnen hebben deze manier van omgaan met vaccinatie voortgezet. De pups zijn minimaal belast en effectief beschermd!”

Hoe zit het met de wettelijke regel dat pups bij het verlaten van het nest gevaccineerd moeten zijn?

"Deze regel geldt vooral voor bedrijfsmatige fokkers, die meer dan 20 pups per jaar afleveren. Voor een kleine particuliere fokker als ik, geldt deze regel niet. De Raad van Beheer heeft titeren als maat voor geldige bescherming voor shows en kennels goedgekeurd. Ten aanzien van fokkers is hun beleid minder duidelijk, maar zit het verschil nu nog in de grootte van het fokkersbedrijf. In het fokreglement van de rasvereniging van de Friese Stabij staat het volgende: ‘De fokker draagt zorg voor het deugdelijk ontwormen en inenten van de pups volgens gangbare veterinaire inzichten en voor een volledig door de dierenarts ingevuld en ondertekend Paspoort voor Gezelschapsdieren.’ Zo’n fokregelement wordt goedgekeurd door de Raad van Beheer. Je kunt het breed interpreteren. Inenten volgens gangbare veterinaire inzichten; deze inzichten veranderen momenteel erg. En titeren hoort daar zeker bij.

Meer lezen over de regelgeving van de Raad van Beheer?

Op hun website 'Houden van Honden.nl' beschrijft de Raad van Beheer hun standpunt over vaccinaties. In deze link vind je de PDF. Hun standpunt over vaccinaties en titeren vind je op pagina 15.

 

De titerhistorie van pup Sien

 

Nestje van Yepke

Floor Mesman met Freddie en Yepke

De titerwaarde van Yepke op 3-jarige leeftijd, vlak voor de dekking

Fotocredits: Patty Wenusch-Berkenbosch en eigen foto's Floor Mesman