Voor welke dieren?

Voor welke dieren heeft een titerbepaling zin?

  • Fokteven en fokpoezen: laat ruim voor de dekking een titerbepaling uitvoeren om te zien of de teef of poes antilichamen heeft. Indien dit het geval is dan is de kans groot dat de pups en kittens deze antilichamen via de biest binnenkrijgen en maternaal beschermd zijn. Indien de teef of poes geen antilichamen, heeft kan ze nog voor de dekking worden gevaccineerd.
  • Pups en kittens: om het juiste moment van vaccinatie te bepalen zodat er dan effectief gevaccineerd kan worden.
  • Gevaccineerde honden en katten: vanaf 3 tot 4 weken na elke vaccinatie, kan er een titerbepaling worden gedaan om te zien of de inenting daadwerkelijk effectief is geweest. Ook als de bijsluiter van een vaccin aangeeft dat het 3 jaar werkzaam is, dan weet je zonder titerbepaling nog steeds niet of de enting ervoor gezorgd heeft dat je hond of kat beschermd is. Daarnaast zijn er ook dieren die sowieso niet op een vaccinatie reageren. Dit noemen we non-responders.
  • In het entschema voor alle honden en katten om te zien of een (her)vaccinatie nodig is.
  • Honden en katten met een onbekende vaccinatiestatus zoals bijvoorbeeld dieren uit het buitenland, dieren die gevonden worden en naar het asiel gaan enz. Het zou goed zijn voor onze huisdierenpopulatie om met name pups die afkomstig zijn uit Oost-Europa verplicht te titeren. Bij deze pups is er vaak controverse of de vaccins wel correct gegeven zijn, waarbij er dus twijfel is of deze pups goed gevaccineerd zijn. Het komt ook voor dat dergelijke pups met vervalste vaccin etiketten in hun paspoort in België en Nederland belanden en dus niet gevaccineerd zijn. In Oost-Europa komen Distemper en Parvo regelmatig voor en deze pups vormen een serieuze bedreiging voor onze populatie.
  • Bepalen of honden en katten in contact zijn geweest met een ziekte of deze hebben opgelopen.
  • Honden en katten die bijwerkingen hebben gehad op een eerdere vaccinatie (bijvoorbeeld een allergische reactie).
  • Dieren met huid- en/of vachtproblemen.
  • Zieke dieren of dieren die medicijnen gebruiken die het immuunsysteem onderdrukken. Zieke dieren mogen volgens de meeste bijsluiters niet worden gevaccineerd.
  • Oude dieren.

Registratie uitslag test

Het is belangrijk dat de dierenarts de titerbepaling officieel vermeld in het Europees paspoort van de hond of kat. De waarden per ziekte moet worden vermeld, evenals de datum van titeren en de datum wanneer opnieuw een titerbepaling moet plaatsvinden. In veel gevallen wordt het stripje als bewijs in het paspoort geplakt.

Samengevat

De titerbepaling is het ultieme middel om te testen of je dier beschermd is tegen besmettelijke en dodelijke ziekten, het juiste moment van een vaccinatie te bepalen en/of overbodige vaccinaties te voorkomen. Zeker op plaatsen waar veel dieren samenkomen zoals op shows, wedstrijden, dierenevenementen, hondenscholen of vieze uitlaatveldjes wil je niet dat je dier iets oploopt. Het vaccin etiket in het paspoort van je hond of kat, zegt niets over de mate van bescherming. Meten is weten!